کاربرد های مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM در مدیریت پروژه های ساخت و ساز
مدلسازی اطلاعات ساختمان برای ساخت و مدیریت داده در طی طول عمر پروژه از طراحی، ساخت وعملیات استفاده می شود. در این تکنولوژی از داده های چند رشته ای برای ایجاد نماهای دقیق مجازی در یک بستر ابری استفاده می شود که همکاری اعضای پروژه را در زمان واقعی و بدون اتلاف وقت سبب می گردد.
مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM) یکی از قدرتمند ترین فناوری های موجود می باشد که کاربرد آن در انواع پروژه های ساخت و ساز و مرمت و بازسازی می باشد و توانسته روش های سنتی را به خوبی متحول نماید.
چه کسانی از BIM یا همان مدلسازی اطلاعات ساختمان استفاده می کنند؟ و چه زمانی BIM کاربرد دارد؟
معماران از نرم افزارهای BIM مانند رویت و Navisworks جهت ساخت مدل های سه بعدی و تاثیر گذاری بهتر بر سرمایه گذاران پروژه استفاده می کنند. همچنین این تکنولوژی پا را فراتر از بعد سوم گذاشته و در بعد های چهارم تا هفتم موارد دیگری مانند مدیریت زمان و هزینه را نیز در نظر می گیرد که توانسته به خودی خود بهینه سازی و مدیریت بهتر داده ها را در حین توسعه پروژه به ارمغان آورد.
همچنین سرمایه گذاران با کاهش خطرات، ریسک ها، هزینه ها و ضایعات توانسته اند مدلسازی اطلاعات ساختمان را در جهت کاهش هزینه ها و افزایش سود خود به کار ببرند.
نرم افزارهای BIM کدام ها هستند و چه کاربردی دارند؟
معمارانی که از مدلسازی اطلاعات ساختمان استفاده می کنند نرم افزارهای متنوعی در اختیار خود دارند. اما به طور عمده نرم افزارهای رویت و Navisworks بعنوان نرم افزارهای BIM اصلی در ایران مورد استفاده هستند. البته در سطح پایه و پیش نیاز باید هر بیم مدلر ماهر و توانایی، از نرم افزار اتوکد وحتی طراحی های دوبعدی روی کاغذ نیز بهره ببرد.
دلایل و مزایای مدلسازی اطلاعات ساختمان چیست؟
مزایای مدلسازی اطلاعات ساختمان بیشتر به دلیل ترغیب سرمایه گذاران و مهندسان جهت استفاده از BIM بیان می شوند. اما بهرحال سرمایه گذارانی که پروژه های چند میلیاردی را مدیریت می کنند می دانند که کوچکترین خطا در فرایند ساخت می تواند به تخریب و بازسازی دوباره بینجامد که به هیچ وجه و در هیچ زمانی توجیه عقلی و اقتصادی ندارد.
اما مزایای BIM را می توان به موارد زیر تقسیم نمود:
- طراحی های دقیق تر و جزئی تر
- دیدن کلی پروژه پیش از ساخت، بهبود جزئیات طراحی و نما، بهینه سازی کاربردی سازه
- سازه های نهایی بسیار با کیفیت تر خواهند بود و در طی دوران عمر پروژه نیز مدیریت بهینه تری با کمک اطلاعات سازه ی ذخیره شده در BIM خواهند داشت
- کاهش خطاها، تداخلات و دوباره کاری ها
- کاهش تاخیر ها ی زمانی
- دسترسی سریع و راحت به اطلاعات پروژه در هر زمان و مکان
- کار گروهی بهتر بین اعضای تیم
- مدیریت بهتر هزینه ها
و بسیاری موارد دیگر
چه صنایعی از BIM استفاده می کنند؟
BIM می تواند در صنایع مختلفی مانند معماری، سازه های صنعتی، پیمانکاری عمومی، زیر ساخت ها و… استفاده شود و تنها در ساخت ساختمان های معمولی کاربرد ندارد.
چرا مهندسان از BIM استفاده می کنند؟
BIM به مهندسان کمک می کند که سازه های مهندسی شده تری با تصمیمات دقیق تر، آگاهانه تر و بهینه تر طراحی نمایند. فرایند تکمیل مستندات پروژه را به صورت اتومات و خودکار انجام می دهد که به خودی خود زحمت مهندسان پروژه را کاهش می دهد و طراحی های دقیق تری با کاهش خطا ها و تداخلات ارائه می دهد.
آیا تکنولوژی BIM فقط برای ساختمان ها استفاده می شود؟
برخلاف نام مدلسازی اطلاعات ساختمان ، این تکنولوژی برای همه ی مهندسان و طراحان کاربرد دارد. می تواند به معماران، طراحان سازه، و مهندسان صنعتی در طراحی ها و فرایند های مهندسی شده کمک نماید.
آیا BIM از اتوکد بهتر است؟ تفاوت مدلسازی اطلاعات و اتوکد در چیست؟
مدلسازی اطلاعات ساختمان خیلی سریع توانست جایگاه اتوکد را در صنایع مختلف خصوصا صنعت ساختمان سازی بگیرد زیرا می توانست دیدگاهی واقعی در همان لحظه به مهندسان ارائه دهد. آنالیز های مدل سازه در BIM بسیار دقیق تر و بهتر انجام می گردد. به مهندسان و معماران کمک می کرد که در کنار یک دیگر و با به اشتراک گذاری یک دیتابیس و یک مدل مشترک کار را به مرحله نهایی برسانند.
در نتیجه بیم هیچ شباهتی به اتوکد ندارد. اما اتوکد می تواند در مراحل مقدماتی و پیش مقدماتی استفاده داشته باشد. طراحی های با کمک نرم افزار اتوکد، یک وجه داخلی و زیرساخت BIM هستند.
کاربرد مدلسازی اطلاعات ساختمان
از کاربردهای اصلی مدلسازی اطلاعات ساختمان را می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1. تصور واقعیت
به گفته مجله AEC ، مدلسازی اطلاعات ساختمان انفجاری در به کاربردن داده های جمع آوری شده جهت ساخت یک نمای بصری سه بعدی از ساخت و ساز در حال انجام می باشد. این فناوری به ما کمک می کند تا داده ها را با روش های نوین مانند عکاسی از پهپاد جمع آوری کنیم. زمان کوتاهی که برای ساخت مدل های سه بعدی در نزم افزارهای BIM طول می کشد، مدیریت و پردازش پروژه های زیرساختی را به کلی متحول می کند.
2. کنترل هزینه های ساخت و ساز با استفاده از BIM
نرم افزارهای BIM، به ما کمک کرده که تضادها و تداخلات بین نقشه های تاسیسات مانند لوله کشی، کانال ها، سیم کشی ها و … را پیش بینی کرده و مشکلات را از قبل شناسایی نماییم. که خود این از تغییرات لحظه آخری در حین ساخت جلوگیری می کند و صرفه جویی قابل توجهی در زمان و جایگزینی مواد و نقشه ها برای ما به ارمغان می آورد. هر مقدار که پروژه ساخت و ساز شما بزرگتر باشد میزان تداخلات و اشتباهات شناسایی نشده می تواند گسترده تر و پرهزینه تر باشد که نه تنها از نظر مالی بلکه از نظر زمان و برنامه ریزی نیز به شما آسیب خواهد زد.
3. تقویت و ارتقای همکاری در پروژه های ساختمانی
مدلسازی اطلاعات ساختمان درک متقابل و هماهنگی بین گروه های مختلف درگیر در پروژه ساختمانی را به حداکثر می رساند. و توانایی به اشتراک گذاری تصمیات و تغییرات لحظه ای را از طریق اپلیکیشن ها را در اختیار شما قرار می دهد.
4. شبیه سازی و تجسم در بعد چهارم
تصوری عامه مردم از جهان هستی، یک فضای سه بعدی می باشد. اما بعد چهارمی به نام زمان نیز وجود دارد که به خوبی در فضای BIM قابل کنترل و برنامه ریزی می باشد. به این صورت که همکاران حاضر در پروژه می توانند پیش از آنکه کار ساخت و ساز شروع شود، هر مرحله از ساخت سازه را به خوبی بررسی کرده و حتی نتایج را با کمک واقعیت مجازی تصور نمایند. زمان بندی، برنامه ریزی، جمع آوری مواد و نیروی کار مناسب و آماده بودن برای آنچه که با آن مواجه خواهید شد از مزایای انکار ناپذیر BIM می باشد.
5. توالی یابی پیشرفته
اگر شما دانش دقیق از توالی برنامه زمانبندی پروژه داشته باشید، می توانید در مقابل هر گونه تغییر جزئی یا کلی برنامه زمانبندی خود را حفظ کنید.
ادغام مدل BIM و فعالیت های برنامه ریزی شده یا همان برنامه زمانی، به مهندسان و مدیران پروژه کمک می کند که مراحل ساخت پروژه را به صورت مجازی و با کمک واقعیت مجازی مشاهده نمایند به طوری که مدیران می توانند به راحتی حضور در پروژه و مراحل آن را درک کرده و نتایج هرگونه تغییر را مشاهده نمایند و هرگونه تداخل و تناقض را درک نمایند.
گروه های متخصص BIM توانسته اند چرخه حیات یک سازه را به خوبی شبیه سازی کرده و تاثیر عوامل مختلف زیست محیطی، فرسودگی هایی که در طی زمان طولانی رخ می دهد و اتفاقات پیش بینی نشده را به طور دقیق سنجیده و راه کار های دقیقی جهت مدیریت و کاهش خسارات وارده به سازه ارائه دهند.
متخصصین BIM توانسته اند رویه های تعمیر و نگهداری و کاهش اثرات مخرب زیست محیطی سازه را کاملا متحول نمایند.
در حال حاضر گروه های متخصص بیم توانسته اند طراحی، ساخت، بهره برداری، نگهداری، نوسازی، مقاوم سازی و حتی تخریب سازه را به خوبی مدیریت کرده و هزینه های مالی و زمانی پروژه را به شدت کاهش دهند.
هرچه زودتر گروه بیم به پروژه ساختمانی ملحق شوند، استراتژی ها قوی تر و مشکلات کمتر خواهد بود. از دیگر کاربرد های BIM می توان مدیریت تسهیلات، کاهش هزینه ها، ارتقای پایداری را نام برد. که همه این ها سبب شده سیاستمداران و شهرداری های سراسر دنیا به مرور استفاده از BIM را در پروژه های عظیم ساختمانی اجباری کنند و استاندارد های جدیدی برای آن تعریف نمایند.