تاریخچه BIM

استفاده از مفاهیم BIM  از سالهای 1970 شروع به گسترش نموده اند در سال 1990 صنعت ساختمان به بستر سازی در زمینه مدلسازی ساختمان بر پایه مدل با محوریت اشیا  پرداخت. Hong Kong Institute of BIM اولین بار در سال 1992 در مقاله ای که توسط ون ندردین و همکارانش تهیه گردید این واژه بکار برده شد ، هر چند که BIM تا ده سال بعد از آن نیز مورد استفاده قرار نگرفت و پس از آن Autodesk بود که از این واژه در مقاله خود استفاده نمود .

همچنین جری لیزرین تلاشهای فراوانی در جهت همه گیر شدن و استاندارد سازی آن انجام داد تا BIM به عنوان نمایش مجازی از پروسه ساختمان سازی معرفی گردد . در هنگ کنگ مؤسسه مدلسازی اطلاعات ساختمان (HKIBIM) در سال 2009 شروع بکار کرده است که برنامه خود را بر مبنای پیاده سازی کامل BIM در سال   15-2014 گذارده است.

در هند مدلسازی اطلاعات سازمان (BIM) با نام طراحی و ساخت مجازی (VDC) نیز شناخته میشود ، با توجه به تعداد بالای جمعیت و از طرفی پیشرفت اقتصادی ، هند در این حوزه اقدامات فراوانی انجام داده و نه تنها در خود این کشور مشغول به فعالیت بوده بلکه در کشورهای آمریکا ، انگلستان ، استرالیا ، خاورمیانه ، سنگاپور ، آفریقای جنوبی نیز در حال همکاری جهت طراحی و اجرای پروژه های ساختمانی با استفاده از  BIM می باشد . اما در هر صورت استفاده از BIM در پروژه های ساختمانی هند قریب 22درصد از کل صنعت ساختمان این کشور پهناور را شامل می شود .

مرکز ساخت و ساز سنگاپور) BCA ) اعلام کرده است که پروژه های معماری در سال 2013 نیاز به استفاده از BIM خواهند داشت ، در سال 2014 تمامی سازه ها ، طراحیهای مکانیکال و الکتریکال موظف به استفاده از BIM خواهند بود و در سال 2015 تمامی پروژه های با بیش از 5000 متر مربع ساخت می بایست از BIM استفاده نمایند .

در کره جنوبی سمینارهای مربوط به BIM و همین  طور کارهایی بصورت تلاشهای فردی و غیر نظام مند از سال 1990 ، آغاز شده است ، اما بصورت صنعتی و با دیدگاه بهره مندی از مزایای BIM در صنعت ساختمان ، این مقوله از اواسط دهه اول قرن بیستم مورد استفاده قرار گرفته است . اولین کنفرانس رسمی و صنعتی این حوزه در سال 2008 در کره برگزار گردید اما پس از BIM  بصورت سریع همه گیر شده است . از سال 2010 ، حکومت کره جنوبی محدوده استفاده اجباری از سامانه های مدلسازی اطلاعات ساختمان را افزایش داده است .

چین استفاده از BIM را در برنامه های چهار ساله خود (2011-2015) قرار داد که خروجی آن تهیه و تدوین زیر ساختها و قوانین لازم برای استفاده از اینگونه سامانه ها می باشد.  کشورهای متعددی در قاره اروپا ، تلاشهای مستمری را در جهت افزایش کار آیی نرم افزار های مدلسازی اطلاعات ساختمان و قابلیت انطباق نرم افزارهای این صنعت نموده اند که از آن جمله می توان به کشورهای چک ، فرانسه ، لیتوانی ، نروژ ، سوئیس ، هلند و انگلستان اشاره کرد .

در سال 2011 ، حکومت انگلستان استراتژی خود را در زمینه BIM منتشر کرده است . به این معنا که تا سال 2016 علاوه بر اطلاعات معمول مورد نیاز در حوزه ساختمان می بایست از 3D BIM در پروژه های ساختمانی استفاده گردد . اما بر اساس مستند منتشر شده توسط NBS  مشخص گردیده که در انگلیس در فاصله سالهای 2011 تا2014 ، در صد استفاده از   BIM در پروژه های ساختمانی از 13 به 54 افزایش یافته است . هدف این کشور ، بودن در رتبه اول اروپا در این حوزه می باشد.

در کانادا در سال 2008 ، مرکز BIM کانادا با پشتیبانی شرکتهای فعال و معتبر این حوزه ایجاد و مشغول فعالیت گردید که مأموریت آن استاندارد سازی نحوه استفاده از مدلها در معماری ، مهندسی و ساخت می باشد .مرکز راهبری خدمات عمومی در آمریکا از سال 2008  استفاده از BIM را در کلیه پروژه های حکومتی اجباری کرده است و در حال حاضر این کشور در زمینه بهره برداری از قابلیتهای اینگونه سامانه ها به بلوغ رسیده و در سطح جهان بالاترین درصد استفاده از نرم افزار های مذکور را دارد.

بررسی انجام گرفته توسطBIM  نشان داد که 75 درصد از شرکتهای استفاده کننده از این سامانه ها در گزارشهای خود اعلام نموده اند که بدلیل بهره برداری از BIM سود بیشتری نصیبشان شده است. همچنین آموخته اند که چگونه با استفاده از آن سود خود را افزایش دهند.

با بررسی سه مولفه اساسی تشکیل دهنده مقدار استفاده از سامانه های مدلسازی اطلاعات ساختمان که عبارتند از تجربه کار با BIM، سطح  مهارت در کار با BIM و سطح پیاده سازی BIM، نتایج زیر قابل دستیابی است: پیمانکاران در آمریکا و کانادا بصورت چشمگیری  از سایر کشورها جلوتر هستند. در آمریکای شمالی درصد استفاده از BIM  و در تمام پروژه های  صنعتی و دولتی مورد استفاده قرار می گیرد، لازم به ذکر است که  در کانادا در تمامی پروژه های زیر ساختی از سامانه های مدلسازی اطلاعات ساختمان استفاده می گردد. با توجه به اینکه  برزیل  به تازگی از این سامانه ها استفاده می کند درصد استفاده از BIM بر اساس سه معیار اشاره شده پایین ارزیابی شده است. آلمان، انگلیس و فرانسه در مقایسه با سایر کشورها که در وضعیت تازه استفاده کننده یا کشورهای با مهارت کم منظور می شوند، در وضعیت بهتری قرار دارند و در کل این سه کشور در وضعیت یکسانی قرار دارند و تنها فرانسه مقداری بهتر از دو کشور دیگر است. در مقایسه با کشورهای پیشرفته در حوزه استفاده از سامانه های مدلسازی اطلاعات ساختمان ، کشور کره جنوبی در حد متوسط ارزیابی شده است و 78 درصد پیمانکاران در این کشور در سطح متوسط یا پایین بر اساس سه اصل استفاده از BIM شناسایی شده اند. کشور ژاپن بر اساس اصول استفاده از سامانه های مدلسازی اطلاعات ساختمان در سطح بالاتر از متوسط قرار دارد به این معنا که 83 در صد از پیمانکاران حوزه صنعت ساخت و ساز در این کشور از نرم افزار های BIM در پروژه های خود استفاده می کنند و تقریبا 74 درصد آنها در 15 تا 60 درصد از پروژه هایشان از اینگونه نرم افزارها استفاده می نمایند.